Kinderen op een bruiloft staan voor een ijsco kraam

Onze denkwijze achter de foto's van 2023

22 februari 2024
In 2018 en 2019 hebben wij een 'Best of' artikel gemaakt, maar dit is er de laatste jaren niet meer van gekomen. Druk druk druk 😁In plaats van een 'Best of 2023' wilden wij het deze keer iets anders aanpakken. Wij hebben een aantal toffe foto's uitgezocht van 2023 en wij willen jullie graag laten weten waar wij allemaal rekening mee houden tijdens het maken van een foto. Zo krijgen jullie een kijkje in de denkwijze van een trouwfotograaf. Het schrijven van dit artikel bracht een hele hoop mooie herinneringen terug dus hopelijk genieten jullie net zo als wij van de foto's!Als wij een boeket of de trouwringen fotograferen, proberen wij (waar mogelijk) iets mee te nemen wat een connectie met het bruidspaar heeft. In dit geval vond de bruiloft plaats in een tennishal! Het boeket fotograferen op de tennisbaan was voor ons dus een 'no-brainer'. 😊

Dan is het nog een kwestie van een leuke compositie vinden en in de nabewerking een beetje extra contrast toevoegen zodat het grind er extra goed uitkomt.

Een trouwfotograaf moet een paar dingen heel goed kunnen: anticiperen op momenten, mooie foto's maken en vooral zo veel mogelijk het bruidspaar en alle gasten niet in de weg staan. Wij mengen ons tussen de aanwezigen en zijn vooral relaxed terwijl we op scherp staan.

Maar je herkent een goede fotograaf met ervaring pas echt aan dit soort momenten. Zonder dat mensen het in de gaten hebben kun je heel dichtbij zijn om dit soort toffe momenten groots vast te leggen. Natuurlijk, het moment is van een afstand ook mooi, maar zo dichtbij maakt een foto extra intens. Dikke knuffels zijn de beste knuffels!

Deze trouwfoto in het groen is gemaakt bij Het Witte Kasteel in Loon op Zand. De fijne en natuurlijke houding van dit lieve bruidspaar is al tof en dit wordt gecombineerd met een mooi contrast tussen hun bruidskleding en de natuur. Maar wat wij vooral zo mooi vinden zijn de laagjes in de foto.

Helemaal vooraan zijn de paarse bloemen, dan een laagje verder mooi licht en donker groen met wat kleur linksonder. Dan komt het bruidspaar die zo lekker in het oog springen. Op de achtergrond zijn nog 3 lagen te bekennen, met halverwege de diepte in een hele mooie onscherpte en dan linksboven te gekke donkerrode tinten.

De trotse blik van deze knappe bruid naar haar broer spreekt al boekdelen. Maar let ook op het zenuwachtige mondje van vader. 😊 Je dochter weggeven is natuurlijk een memorabel moment. In het imposante stadhuis van Leiden vind je mooie marmeren muren, zuilen en vloeren. 

Hier hebben wij gebruik gemaakt van het zogenaamde 'kikker-perspectief' om de foto spannender te maken. Dit is een simpele methode om je fotografie naar een hoger niveau te tillen. Omdat wij als volwassenen zo gewend zijn aan het perspectief op ooghoogte, valt een lager (of hoger) perspectief meteen al op.

De weerspiegeling linksonder laat je een klein beetje extra kijken naar de foto.

Deze bruiloft in Aarle-Rixtel eindigde in de achtertuin van de papa van de bruid. Daar stond vuurwerk op het programma en dit was echt een uitdaging voor ons. Kijk maar eens even naar de linkerkant van deze foto. Zo donkerrood zou het bruidspaar ook uitgelicht worden als wij geen flitsers zouden neerzetten.

Maar flitsers betekend gokken met je instellingen (alles handmatig) en dan moeten ze ook nog eens goed opgesteld staan. Een aantal oefen shotjes met Hiske op de plek van het bruidspaar later was het grote moment daar, en er zijn een paar te gekke foto's uit gekomen! Gewoon een tof moment, niet te donker of te licht en het bruidspaar goed uitgelicht.

Om in het flitsen te blijven; op feestjes kun je als fotograaf goed gebruik maken van het kunstlicht dat meestal in een zaal schijnt. Als je de foto wat onderbelicht komen de kleuren van de lampen erg mooi uit. Als je daarna ook nog 1 of meerdere personen uitlicht krijg je een gaaf beeld.

Dus hier maakten wij gebruik van de grote ruimte en de aanwezige verlichting om de sfeer neer te zetten om vervolgens met onze flitsers toffe momenten uit te lichten.

Voor de geïnteresseerden: Deze mooie zaal is in Landhuis Wolfslaar in Breda. Een toffe plek om te trouwen dus neem daar zeker een kijkje als je een trouwlocatie in Breda zoekt.

Iets heel anders dan onze kijk op belichting en flitsers: Deze foto zal weinig uitleg nodig hebben waarom wij heel blij zijn met dit beeld. In de tuin van De Vreemde Vogel in Vlaardingen ben je omgeven door groen dat ook nog eens op een klein afstandje staat van het veld waar je de bruiloft viert. Dit zorgt voor een hele fijne onscherpte op de achtergrond en de achtergrond is net zo belangrijk als het onderwerp.

De mooie onscherpte gecombineerd met dit heerlijk momentje is een fijne combi.

Dit is een foto die meteen uitnodigt om helemaal bekeken te worden. Wat in de eerste instantie vreemd lijkt omdat de bruid maar in een klein stukje van de foto voorkomt. Toch is een zogenaamde 'doorkijkje' vaak spannend en maken wij graag gebruik van wat je op de voorgrond ziet. Ook hier geldt dat de voorgrond ook belangrijk is, net als de achtergrond.

Je kunt natuurlijk een foto maken van de ontmoeting alleen en dat is al een mooi beeld. Maar als fotograaf zoek je toch net naar dat beetje extra op de foto. Gasten die dan uit het raam kijken is iets waar je op kunt anticiperen en super als het ook gebeurt. Wij fotograferen bruiloften ook altijd samen en Hiske kan bijvoorbeeld achter de kijkers gaan staan om zo ook 'over the shoulder' foto's te maken. Zo krijg je van meerdere perspectieven het moment mee!

Gasten zijn voor ons net zo belangrijk als het bruidspaar zelf. En van dit soort momentjes smullen wij! Deze foto is extra gaaf door het mooie licht dat op haar gezicht valt. Daardoor spat deze mevrouw van ze foto en komen haar tranen extra goed uit.

Normaal wordt het afgeraden om je onderwerp tegen de rand van de foto te laten kijken, maar zoals jullie zien blijven dit soort fotografie tips slechts adviezen en kan je daar van af wijken als het nodig is. In dit geval was het nodig om deze meneer in beeld te hebben zodat de omgeving donkerder aanvoelt om het effect van het licht in haar gezicht te accentueren.

Hoewel je misschien denkt dat er een soort van filter over deze foto zit, is het toch echt de omgeving die dat waterverf effect geeft. Als fotograaf scan je altijd de omgeving op de toffe hoekjes en plekjes. Je voelsprieten staan continue uit en niet alleen voor leuke plekjes, maar natuurlijk ook voor momentjes van de trouwdag.

Ook de kleur van het pak van de bruidegom speelt een grote rol in een foto. In dit geval paste de kleur perfect bij de foto locatie (De oude kas in Breukelen). Qua pose hoef je ook zeker geen model te zijn....even je jaste open en dicht doen terwijl je naar je prachtige bruid kijkt is al voldoende.

Een los portret van een bruid of een bruidegom in de natuur nemen wij vaak mee in de fotoshoot. Ook hier spelen de laagjes in de linker foto en de hele fijne onscherpte in de rechterfoto een belangrijke rol in het totaalplaatje. Maar waar wij het nog niet over gehad hebben is het natuurlijke licht en waar wij dan op moeten letten.

Bij beide foto's is goed te zien dat het licht van achteren komt. Bij de bruid op de linker foto zie je dat dit mooi door haar kapsel heen schijnt. Je krijgt een soort van licht randje om de persoon heen. Bij de rechter foto is het vooral te zien op de achtergrond, wat een mooie lichte achtergrond oplevert. Het groen krijgt heel vele verschillende kleuren zodat er een structuur ontstaat. 

Bijkomend voordeel is dat je onderwerp niet met zijn of haar ogen hoeft te knijpen omdat ze in de zon staan. 😁

Als laatste willen wij nog een keertje laten zien waarom de gasten net zo belangrijk zijn. Maar hier is ook gebruikt gemaakt van het 'doorkijkje'. Het geeft een mooie onscherpte op de voorgrond op, maar nog belangrijker: Je ziet nu waar de gasten op dat moment naar kijken! Wij focussen ons dus niet alleen op het bruidspaar, maar zijn altijd scherp op momentjes die om hun heen gebeuren.

Natuurlijk maken wij ook de foto waar het bruidspaar scherp in beeld is. In deze digitale tijdperk kost een extra foto maken niets (behalve iets meer uitzoekwerk voor ons later) en je kunt beter een keer te veel schieten dan een keer te weinig. En wij fotograferen bruiloften altijd samen, waardoor wij nog meer momenten zoals deze vast kunnen leggen.

Resumerend speelt dit altijd in onze hoofden af tijdens een bruiloft

Wij proberen waar mogelijk:

• Bij het fotograferen van details iets mee te nemen wat een connectie heeft met het bruidspaar.
• Zonder dat het bruidspaar of gasten ons in de gaten hebben proberen toffe momenten van dichtbij vast te leggen.
• Diepte laagjes in een foto te creëren.
• Gebruik te maken van een ander perspectief dan vanaf ooghoogte.
• Moeilijke lichtomstandigheden bruikbaar te maken door op de juiste manier gebruik te maken van flitsers.
• Toffe momenten uit te lichten met een flitser tijdens een feest.
• Gebruik te maken van de voorgrond of de achtergrond door deze een mooie onscherpte mee te geven.
• Doorkijkjes te maken om spanning in een foto te brengen.
• Het omgevingslicht in ons voordeel te gebruiken als deze mooi valt door bijvoorbeeld de ramen.
• Net dat beetje extra te zoeken zodat je op meerdere plekken in de foto iets ziet gebeuren.
• Goed te kijken naar leuke hoekjes en plekjes voor een eventuele foto.

Maar vooral...

• Scherp te zijn om alle mooie, toffe, lieve, spannende en emotionele momentjes vast te leggen door te anticiperen en alert te zijn op wat er gebeurt.


Willen jullie ook 2 professionele bruidsfotografen op jullie bruiloft?

Dankzij onze ervaring van 270 bruiloften weten jullie 100% zeker dat het met de fotografie goed zit.
Wij worden gemiddeld een jaar van te voren geboekt. Informeer dus snel of jullie trouwdatum nog beschikbaar is!
Foto van Hiske en Michael

Hiske & MichaelLeuk dat jullie interesse hebben in ons als jullie bruidsfotografen! Wij zijn 2 fotografen die van pure fotografie houden. Liefhebbers van natuur, warme zomeravonden en lekker eten.

Willen jullie meer weten over ons? Bekijk onze persoonlijke pagina!


731

Bekijk ook eens onze andere artikelen