Header Waarom foto's worden bewerkt

Waarom foto's worden bewerkt

29 januari 2024
Na het fotograferen begint het uitzoeken van de foto's en daarna het bewerken ervan. Elke foto moet geoptimaliseerd worden via het bewerken om het beste eindresultaat te bieden. Al bij het uitzoeken kunnen wij zien wat er uit een foto te halen valt qua eindresultaat. In dit artikel laten wij een paar voorbeelden zien met een kleine uitleg.


In de ochtend is het buitenlicht vaak wat blauwig waardoor de foto qua kleurbalans aangepast moet worden.
En soms sta je in kunstlicht en wordt de foto erg geel waardoor de kleurbalans juist de andere kant op moet.
Hier zijn de kleuren erg flets dus die wil je graag wat ophalen.
Naast kleurbalans en helderheid kan meer contrast ook erg mooi zijn bij foto's waar veel structuur in zit.
Hieronder wil je het beoogde effect (in de zon staan) dramatiseren door de omgeving iets donkerder te maken.
Parasols en tentdoeken kunnen ook pittig zijn om te bewerken in verband met de kleur van het licht dat er doorheen komt.
Soms is het simpelweg gewoon donker buiten en moet de foto wat lichter gemaakt worden.
Bij een avondzon wil je wel het donkere en warme sfeertje aan de foto geven. Zeker als je genoodzaakt bent om de foto te vroeg te nemen omdat de zon bijna achter hoge bomen verdwijnt en het echte gouden uur nog niet is aangebroken.
Natuurlijk zijn het altijd meerdere aanpassingen die wij doen, zoals bij deze bewerking de foto iets lichter maken, de kleuren ophalen en meer contrast toevoegen.

Waarom zijn de onbewerkte foto's meestal te donker genomen?

Bij hooglichten (de lichtste plekken in een foto) kun je al snel te licht gaan waardoor er geen details meer zijn in dat gedeelte. Dit kan bij schaduwtonen (de donkere delen in een foto) natuurlijk ook gebeuren maar in de praktijk gebeurt dit veel minder snel.

Je kunt dus meer data uit de schaduwtonen halen dan uit de hooglichten van een foto.
In het rechter voorbeeld (vanaf de te licht genomen foto) zie je in het wit dat er fouten optreden.

De kleurtemperatuur is handmatig of automatisch in te stellen.
Waarom is de kleurtemperatuur dan toch vaak niet goed in de onbewerkte foto's?

Wij hebben op onze camera's een vaste kleurtemperatuur ingesteld staan. Dit is makkelijker tijdens het bewerken van de foto's van verschillende camera's zodat de juiste instelling van 1 foto overgenomen kan worden op andere foto's van dezelfde scène. Ze zijn ingesteld op daglicht dus in de meeste gevallen is het een prima startpunt voor de nabewerking.

 Echter schieten wij onze foto's in het zogenaamde RAW formaat. Hierbij is de kleurtemperatuur vrijwel oneindig te corrigeren omdat dit als een losse instelling wordt toegevoegd aan de foto data. Dus ook voor het resultaat maakt het nauwelijks uit wat onze instelling qua kleurtemperatuur is.
718

Bekijk ook eens onze andere artikelen